Bewust kijken: het palet van de herfst

Bewust kijken: het palet van de herfst
6 november 2018 Margreet

door Margreet Kattouw • november 2018 • bewust genieten

Bewust kijken: het prachtige palet van de herfst

Herfst, het seizoen van het magische licht. Wat vind ik het een genot om in de herfst buiten te zijn als de zon schijnt. De kleuren, de geuren, alles lijkt intenser en contrastrijker. Of soms zoveel stiller, zoals de mist de wereld om je heen ineens kleiner en zachter maakt. Ik moet vaak denken aan het palet van een Hollandse oude meester, zo verfijnd en speciaal gemaakt voor dit seizoen. 

Het was vanochtend vroeg, gewoon in de binnenstad van Harderwijk. Op weg naar kantoor, lopend op straat. Mensen fietsen voorbij met de telefoon in de hand. Auto’s razen langs, het is druk in de spits. Wat doe ik zelf? Laat ik me leiden door de haast op straat die ik om me heen voel? Ik kies ervoor om om me heen te kijken. Wat brengt deze ochtend me? Waar kan ik van genieten? Wat heb ik misschien nog nooit eerder gezien op deze vertrouwde plek?

Ik snuif de ochtendzuurstof in en geef een lach aan de oude vrouw die de hond uitlaat, en zich waarschijnlijk afvraagt wat ik zie, zo leunend over de reling van de brug. Ik kijk in de donkere gracht. Er gebeurt niet veel, maar ook daar zie je moois: ‘dansende bomen’. Niet de dansende bomen uit het Speulderbos waar ik zo graag kom, maar gewoon een weerspiegeling in het water.

Zo zijn er meer van die fijne herfstbelevenissen. Heb jij er oog voor? Zet de auto eens iets verder van je werk. Of stap iets eerder van je fiets. Lopend zie je zo veel meer. Zelfs het laatste stukje lopen naar je werk of naar huis kan je zoveel moois bieden als je het wilt zien. Kijk je mee deze herfst?

 

 

Share: