Bewust kijken: hetzelfde meer, nieuwe inspiratie

Bewust kijken: hetzelfde meer, nieuwe inspiratie
23 januari 2020 Jiska Rook
Essencio - blog Veluwemeer - hetzelfde meer, nieuwe inspiratie - anders kijken bewust genieten

door Margreet Kattouw • bewust genieten

Bewust kijken: hetzelfde meer, nieuwe inspiratie

Inspiratie is overal… Ja, echt! Maar dat wil niet zeggen dat jíj overal, of altijd, geïnspireerd raakt. Je hebt ook jezelf erbij nodig: je manier van kijken.

Sta je open voor dat wat je ziet, en kijk je bewust, met ‘andere ogen’?

De natuur is mijn grootste inspiratiebron. Ze blijft verrassen, tot mijn eigen verbazing. Want wanneer ik ‘s ochtends naar ons kantoor fiets, denk ik te weten wat ik kan verwachten. Je herkent het vast; altijd dezelfde route. Voor mij is dit het landschap: een park, het Veluwemeer, zwanen, mensen die de hond uitlaten. Hoe mooi ook, je zou ook kunnen zeggen dat dat op een gegeven moment best saai is.

Maar soms voel ik: ik moet even van de fiets af, even bewust kijken. Het hangt in de lucht, dan zie ik het licht… Ik laat m’n zintuigen meedoen: voel de wind, hoor de meerkoeten – maar ook: ik scherm m’n oren af voor de ruis, want het lijkt altijd prachtig en sereen, maar de snelweg hoor je in Harderwijk nagenoeg overal… Het palet van alles wat ik zie neem ik in me op. Observerend. Merk dat het me blij maakt, en ontspant. Je ziet de ochtendschemering nog hangen. De vogels ontwaken. De dag komt eraan.

 

 

Het kan er echt altijd zomaar zijn: inspiratie. Wuivend riet in zoveel tinten bruin. Als je goed kijkt zie je zoveel nuances. Dit kleurenpalet inspireert me meteen; zie je hoe fijn de ‘bruinen’ combineren met de blauwe tinten van licht naar donker?

De pastelkleuren van de lucht, het prachtige verloop van grijs aan de horizon, naar roze, nudetinten, naar blauw.

Het contrast in koele en warme kleuren. De weerspiegeling in het water waar deze kleuren nét weer anders zijn, omdat het water beweegt.

 

 

Binnenkort gebruik ik mix van onderstaande bruintinten op een stand van Essencio op de home & gift-inspiratiebeurs showUP. Het was precies dat puzzelstukje waar ik over nadacht. Het moest een kleur zijn uit de natuur, niet te licht, niet te zwaar. En geen groen, want dat zou niet passen…

En dat is inspiratie: je denkt ergens over na, en op een heel ander moment en op een heel andere plek, kan ineens de oplossing komen. Je raakt geïnspireerd doordat je iets wat je ziet, koppelt aan datgene waar je over nadacht.

Inspiratie is overal… Ervaar jij dat ook?

 

 

Share: