Hoe geef jij aandacht aan mensen die je liefhebt?

Hoe geef jij aandacht aan mensen die je liefhebt?
20 mei 2020 Maroeska
Essencio - Blog hoe geef jij aandacht aan mensen die je liefhebt

door: Maroeska Verkerk • bewust leventijd en focus

Hoe geef jij aandacht aan mensen die je liefhebt?

‘Wanneer zie ik je weer, sis?’, wordt mij regelmatig gevraagd door mijn zus. Op zo’n moment schiet door mijn hoofd: ik had dit eerder moeten vragen aan haar, nu is zij weer diegene die het als eerst vraagt aan mij. Ik ervaar dit ook weleens bij vriendinnen, dan wil ik de eerste zijn die hen vraagt voor een afspraak, maar dan zijn zij mij net voor.

Plannen in een volle agenda

Ik ben nog niet zolang geleden afgestudeerd. Toen ik student was, kon ik makkelijker tussendoor tijd vrij maken voor vriendinnen. ’s Ochtends een bakje koffie drinken, ’s avonds een leuk tentje opzoeken om elkaar te ontmoeten, of elkaar opzoeken op school. Tegenwoordig werk ik 4,5 dag, voer ik vrijwilligerswerk uit en doe ik af en toe een ontwerpklusje voor bekenden. Mijn agenda is al snel gevuld en ’s avonds moet ik regelmatig bijkomen van werk, dan lig ik liever een filmpje te kijken in bed.

Wanneer een dierbare aan mij vraagt wanneer we zullen gaan afspreken, denk ik weleens: oei, hoe ga ik dit inplannen in mijn volle agenda? Ik zie die afspraak dan als een soort taak, terwijl ik weet dat het een ontspannende ontmoeting is waarvan ik ga genieten. Wanneer ik meer ruimte in mijn agenda heb – en dus ook meer ruimte in mijn hoofd – neem ik sneller het initiatief om afspraken te maken met mensen die mij lief zijn.

Meer ruimte in mijn agenda, creëert meer ruimte in mijn hoofd voor oprechte aandacht voor anderen die mij lief zijn.

Terugkomen bij de ander die je liefhebt

Mijn zus en ik hebben een goede band, zij voelt voor mij als een vriendin. Ik merk dat we de laatste tijd minder contact hebben met elkaar door onze volle agenda’s, terwijl wij elkaar daarvoor wekelijks zagen. Kortgeleden belde ik haar op toen ik haar écht even nodig had. Ik deelde mijn verhaal en zij gaf mij bewust aandacht. Ik besefte op dat moment dat ik haar had gemist en dat ik haar nodig heb in mijn leven. Ook al had ik een tijdje minder van mij laten horen, ik mocht toch bij haar terugkomen en dan voelt het weer vertrouwd en als vanouds.

Essencio - Blog hoe geef jij aandacht aan mensen die je liefhebt - kaart liefs van mij

Kaart ‘Liefs van mij’ – Deze kaart is ook verkrijgbaar in onze shop

Vergeet je naasten niet die dicht bij je staan

Veel van onze ontmoetingen zijn nu anders dan we gewend zijn. Er is fysieke afstand. Misschien ervaar je hierdoor minder sociale druk, wat ook prettig kan zijn. Maar het kan je ook een gevoel van gemis geven: die warme knuffel of troostende hand op je schouder. Lichamelijk contact ervaren is zo belangrijk. Ook al kan dat nu misschien niet, blijf omzien naar de mensen die je liefhebt, juist nu is dat zo waardevol.

Hoe geef jij in deze tijd aandacht aan mensen die je liefhebt?

Tenslotte: goede relaties draaien niet om hoe vaak je elkaar ziet, maar om hoe de kwaliteit van de ontmoetingen is. Want waardevolle ontmoetingen verrijken je leven en zijn goed voor je welzijn, zo blijkt uit onderzoek.

Ik heb geleerd vanuit deze situatie dat ik nu een stapje naar mijn zus mag zetten. Zij heeft de laatste tijd naar mij gevraagd, mijn verhaal aangehoord en is er voor mij geweest. Nu mag ik haar aandacht geven, ook in deze periode waarin zij druk is en wel wat aandacht kan gebruiken.

Heb jij iemand in gedachten die jij wel wat extra aandacht kan geven? Waardeer die persoon eens spontaan, met een berichtje, een compliment, een kaart of een cadeautje.

Geef iets dat past bij wat je wil vertellen. Dat kan een bos bloemen zijn (gekocht bij je lokale bloemist óf versgeplukt uit de berm), een reep eerlijke chocola, een lieve, volgeschreven kaart of een mooi notebook.

Het gaat niet om wát je geeft, maar met welke intenties je dat doet.

Doe je met me mee?

Wil je vaker geïnspireerd raken met dit soort blogs? In onze tweemaandelijkse nieuwsbrief bieden we je inspiratie, reflectiemomenten, opdrachten en producten die je helpen groeien. En iedere eerste dinsdag van de maand ontvang je gratis inspirerende downloads. Meld je hier aan.

Share: