Wandelen zonder doel – dat brengt je verder

Wandelen zonder doel – dat brengt je verder
20 december 2018 Jiska Rook

december 2018 • stilte en onthaasting

Wandelen zonder doel – dat brengt je verder

In Nederland wandelen maar liefst 10,5 miljoen voor hun plezier. Zo’n wandeling duurt gemiddeld 1 uur en 52 minuten. Je kunt dus wel stellen dat wandelen populair is. Omdat we zelf ook heel erg graag wandelen en de rijkdom ervan ervaren, hopen we je te kunnen motiveren dat ook te gaan doen.

Want waarom is wandelen zo fijn en gezond?
• het is je meest natuurlijke bewegingsvorm
• het geeft je energie
• het verbetert je humeur
• het draagt bij aan fitheid en je conditie

Zonder route op weg
De kans is echter groot dat je veelal dezelfde route loopt en je daardoor ‘met je hoofd’ wandelt. Je gaat vanzelf nadenken, omdat je de omgeving immers wel kent en daar niet op hoeft te letten… Daardoor mis je al snel veel moois om je heen. Loop daarom eens op een andere manier. Een ‘onthaastende’ manier.

Frederic Gros verwoordt dit in zijn boek Wandelen – Een filosofische gids heel treffend: “Om te vertragen is er nooit iets beters verzonnen dan wandelen. Om te wandelen heb je alleen maar twee benen nodig. De rest is onzin. Wil je sneller? Ga dan niet wandelen, maar zoek iets anders: rijden, skiën, vliegen. Maar ga niet wandelen. En als je wandelt, is er maar één ding dat telt: de intensiteit van de hemel of de schittering van het landschap.

Ook Keri Smith, een Canadees illustrator die onder meer bekend is geworden door haar creatieve boek Wreck This Journal, heeft een manifest geschreven om méér te wandelen – of te wanderen, zoals ze dat noemt – en de wereld vooral met je eigen ogen te zien. In haar boek The Wander Society nodigt ze je uit om jezelf te openen voor het onbekende, en het leven te benaderen als een avonturier.

“Een omweg nemen en een ander uitzicht zien. Een samenloop van omstandigheden. Dankzij de voorzienigheid vinden of tegenkomen. Dat kan alleen gebeuren als we het de gelegenheid gunnen om zich voor te doen.”

Wandeltip: doe een Muir Trek
Treed in de voetsporen van schrijver en natuurbeschermer John Muir (1938-1914) en onderneem een Muir Trek. De Muir Trek is een ontdekkingstocht door een natuurgebied, zónder van te voren bepaalde route, en buiten de gebaande paden. Het gaat om de zintuigelijke waarneming. Je wandelt in het hier en nu, dicht bij jezelf, net als John Muir deed. Je ervaart de natuur op een intense manier omdat je alles wat daar niet mee te maken heeft loslaat. Tijd en richting doen er niet toe. Deze natuurtocht is georganiseerd te doen in een groep (en gids) via bijvoorbeeld Staatsbosbeheer: www.staatsbosbeheer.nl/activiteiten.

Je wandelt van net voor zonsopkomst tot zonsondergang. Gisteren en morgen bestaan tijdens de wandeling die dag niet. Je weet niet meer van de groep dan alleen elkaars voornaam, en je praat bewust niet over het verleden of de toekomst. Het is bedoeld als een heel individuele beleving.

Ga zelf op pad, zonder tijd
Ook zonder organisatie kun je prima in een onbekend stuk bos gaan lopen zonder gekozen (paaltjes)route. Neem wel voldoende tijd en laat je horloge, telefoon en je verplichtingen thuis. Eet en rust eens op gevóel; wanneer je lichaam erom vraagt.

Wat beleef je en waar brengt het jou?

Share: