Wat je kunt leren van witte klaverbloemen in het bos

Wat je kunt leren van witte klaverbloemen in het bos
9 april 2019 Jiska Rook
Lessen uit de natuur - witte klaverzuring - onderneem vanuit je kracht

 

door: Margreet Kattouw • april 2019 • natuurlijke lessen

Wat je kunt leren van witte klaverbloemen in het bos

Tijdens een wandeling in het bos viel mijn oog op dit kleine, bescheiden plantje. Vanaf het pad kun je deze witte klaverbloemen niet zien. Maar als je goed kijkt, zie je hoe mooi ze zijn. Ze bloeien niet voor een ander, maar voor zichzelf. Omdat ze niet anders kunnen, dan dát doen waarvoor ze zijn gemaakt. 

Veldbioloog Ron Poot gaf mooie woorden aan dit plantje, witte klaverzuring: “Dit plantje is een haast poëtische verschijning met zijn tere bloemblaadjes, het fijnzinnige lijnenpatroon en de mooie drietallige klaverblaadjes. Met somber weer blijven de bloemen dicht, dus alleen op een mooie dag kun je ze tegenkomen. Witte klaverzuring is een echte bosplant. En een voorjaarsminnaar, die optimaal profiteert van de langere lentedagen nog voordat het dichte bladerdek de bosbodem verduistert.”

Die zondag loop ik alleen in het bos, heerlijk rustig, zonnig weer, de vogels fluiten dat het een lieve lust is. Ik loop daar vaker als ik ruimte nodig heb en wat wil nadenken. Of juist wil loslaten. Ik vind het bijzonder hoe de natuur mij altijd weer weet te raken. Mij lessen leert waar ik niet meteen aan zou denken op dat moment. Ik ben deze tijd veel aan het nadenken over het thema ‘trouw zijn aan jezelf’. Hoe doe je dat nu echt, niet alleen privé, maar ook in je werk, in je bedrijf?

Deze piepkleine witte bloem leert mij iets heel eenvoudigs: leef en werk vanuit je (persoonlijke) missie. Vanuit waarom jij op deze wereld bent gezet, vanuit jouw unieke doel. Als je die intrinsieke motivatie ontdekt, dan kun je niet anders dan die ook in de praktijk brengen. Dat kost echt wel wat moeite om te ontdekken, maar is het zo waard. En besef: als je een bescheiden bloemetje bent, heeft het geen zin om een felle rode tulp te willen worden. Blijf trouw aan jezelf. Juist als je ondernemer bent. (Hier lees je daar meer over.) Stop met dingen doen die iedereen doet, omdat je denkt dat het zo hoort. Dat betekent dan ook dat niet iedereen je zal zien. Deze bosklaver bloeide op een plek die ik niet vanaf het pad kon zien. Ik kwam haar per ongeluk tegen toen ik kriskras ging struinen.

Sommige mensen zullen je dus voorbij lopen, je niet eens opmerken. Maar is dat erg? Leef vanuit het besef dat jij van waarde bent voor hen die jou wel willen zien, die van jouw missie genieten, door je geïnspireerd worden. Weet dat dat genoeg is. Want dat zijn de mensen waar jij voor van waarde bent, en andersom.

Geniet je mee van dit mooie plantje dat ik zomaar in het bos vond? Tip: luister de video met je geluid aan. 

Ook leuk om te weten:
In het Vlaams wordt deze soort ook wel ‘alleluja’ genoemd. Deze volksnaam heeft de klaverzuring gekregen, omdat zij omstreeks Pasen bloeit, wanneer in de Rooms-Katholieke kerk het ‘Alleluia’ gezongen wordt.

 

We delen graag inspiratie over bevlogen ondernemen. Mogen we je vaker inspireren? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.

Share: